Ring til os på +45 20 78 03 18 hvis du har spørgsmål.

Om økologisk vin

Sådan defineres "økologisk vin" (økovin) (økologisk dyrket vin)

I følge reglerne for økologisk dyrkning er det forbudt at anvende sprøjtegifte og kunstgødning på markerne. Det gør de økologiske vinbønder så heller ikke. Men for at stoppe gæringen og for at klare vinen, bliver der normalt tilsat sulfitter.

Og sulfitter er ikke økologiske. Ved nærlæsning af etiketterne vil man da også se, at der står "vin fremstillet af økologisk dyrkede druer" og ikke "økologisk vin". For nemheds skyld bruger vi normalt betegnelsen økovin.

Vinbønderne siger normalt, at sulfitter er umulige at undvære, hvis man vil undgå at vinen bliver dårlig. I de senere år har enkelte innovative vinbønder imidlertid fremstillet vin helt uden brug af sulfitter. Denne produktionsmåde er endnu i sin vorden, men der er nok ingen tvivl om, at i løbet af nogle år vil "økologisk vin" (altså vin der ikke er tilsat sulfitter) blive mere og mere almindelig.

 

Mindre tilsætning

Sulfitter er en medvirkende årsag til, at man får tømmermænd, og mange mennesker tåler ikke særlig godt tilsætningsstoffet. Derfor gør vore leverandører hvad de kan for at begrænse brugen af sulfitter.

Økovin.dk er i besiddelse af analyser af alle vore vine, der klart viser, at producenterne når deres mål.

Et typisk svovl-indholdet er 50 mg. pr liter. Til sammenligning må almindelig vin indeholde op til 200 mg. pr. liter.

Vore leverandører anvender heller ikke andre tilsætningsstoffer. Det gør at nogle af vores produkter ser anderledes ud end andre. Økologisk whisky og cognac er således lysere end de almindelige ikke-økologiske mærker, da de økologiske produkters farve naturligvis ikke er justeret ved brug af kunstig karamel.

 

Hvordan ved man at vinen er "økologisk"?

Vore produkter er alle certificerede, dvs. vinmarkerne er kontrollerede af godkendte kontrol-instanser. Oplysninger om kontrolorganet fremgår altid af etiketten. Mange foretrækker endvidere at anvende EU's økologi-mærke.

Man hører af og til om vine, der påstås økologiske, og at vinbonden blot ikke har lyst til at underkaste sig den megen kontrol. Det er selvfølgelig muligt, men resultatet er jo, at så er der ingen kontrol! Jeg har også besøgt nogle af den slags vinbønder. De snakker om papirvælde og hovmodige kontrollanter, men min tvivl bliver hurtigt for stor, og jeg må sige: Det er altså vilkårene.

Vil nogen måske købe en økologisk gulerod i Netto uden Ø-mærke?

Fremstilles "økologisk vin" anderledes?

Vinfremstillings-teknikkerne er principielt de samme; men metoder om GMO eller brug af kunstige smags- eller tilsætningsstoffer (undtagen sulfitter) benyttes ikke. Mange producenter foretrækker iøvrigt at lade den lokale vilde gær sætte gæringen i gang.

Smager økovin anderledes?

Økologisk dyrket vin smager stort set som al anden vin, men indeholder færre tilsætningsstoffer, ligesom der ikke er brugt sprøjtemidler og kunstgødning på marken. Da der ikke bruges kunstig gødning, kan udbytterne ikke blive så store, så i teorien bør økovin alt andet lige smage bedre end almindelig vin. Der er dog så mange andre ting, der også spiller ind, så det vil være umuligt at generalisere.

Een ting er dog sikker: Økologisk dyrket økovin er mere skånsom mod både natur og mennesker.